A maga nemében sznob vagyok. Alapesetben erről a szóról mindenkinek egy rongyrázó estély jut az eszébe, egy hatalmas bálteremmel, a plafonról lógó ezernyi csillárral, fekete frakkban ezüsttálcán Don Perignont kínáló pincérekkel, a felső tízezerbe tartozó urakkal és úrhölgyekkel. Vagy a huszonegyedik századba vetítve; fiatalok tömkelegét, akik kizárólag elit szórakozóhelyen töltik az éjszakát tiszta fehérben, esetleg Ed Hardy cuccokban, Louis Vuitton táskával megspékelve; közép-korosztálybelieket, akik felolvasó estre, színházba, operába járnak, és úgy beszélnek a politikáról és a kultúráról, hogy senkinek ne tűnjön fel, lövésük sincs a szociáldemokratizmusról vagy a Rigoletto harmadik felvonásáról. Félreértés ne essék, nekem sincsen. Sokkal emberibb módon, már-már szerethetően vagyok sznob. Egyfajta proletár sznobizmus (ami persze nem létezik, csak most találtam ki, mert jól hangzik és az is a sznobizmusom része, hogy örömmel használok nem köznapi kifejezéseket, hogy minél proaktívabbnak tűnjek).

Képtelen vagyok könnyeden írni. Lételemem az írás, a gondolataim megörökítése sokszor olyan erős vágyat ébreszt bennem, hogy egész nap csak azon jár az eszem, hogy mikor ülhetek le végre a gép elé, lepötyögni a fejemben cikázó gondolatokat. Pillanatok alatt összerakom azt a fél-egy oldalt, pontosan követve a történet fonalát, mégis órákba telik, amíg egy nyúlfarknyi bejegyzést az olvasóközönség elé tárok. A tökéletesnél alább nem adom. Ha kell nyolcszor-tízszer újraolvasom, kitörlöm a töltelékszavakat, hozzáteszek, elveszek, toldozom-foldozom, míg csak azt nem érzem belül, ez már tökéletes kivetülése annak, amit az agyamban megfogalmaztam. Kínosan ügyelek minden apróságra, kifejezetten dühít, ha szóismétlésbe kell bocsátkoznom, ha másodpercek alatt nem jut eszembe egy olyan szinonima, ami ha lehet, még hatásosabb mint az eredeti kifejezés. Nem engedek meg, nem engedhetek meg magamnak ilyen baklövést, akár teljes bekezdést képes vagyok átfogalmazni egyetlen szó nem odaillősége miatt. Bosszant, hogy a magyar nyelv nem alkalmazza a szenvedő szerkezetet, amivel számomra sokkal fennköltebb, elegánsabb, hathatósabb lenne a mondandóm. Forog a gyomrom, ha egy újságcikkben slendrián megfogalmazással találkozom, ha azt érzem, az író nem tett meg mindent azért, hogy minőségi (sőt, kiemelkedő) munkát adjon ki a kezéből. Zászlóvivője lennék a szimplán a köznyelvet használó, leegyszerűsített nyelvezetű írások kitiltásának a könyvesboltok polcairól. És hogy jön ide a sznobizmus? Mert mindemellett élvezettel forgatom a ponyvaregényeket, imádom, ha száz oldalakat haladok egy délután során egy regény olvasása közben, teljesen át tudom adni magam a történetnek, amik mind lehetetlenné válnának, ha megvalósulna mindaz a követelményrendszer, amit egy mű (legyen az egy cikk vagy egy vastag kötet) elé fentebb támasztottam. De még így is kitartok az álláspontom mellett, mert hogyan nézne az ki, hogy sörrel koccintok arra, hogy a bor a legnemesebb nedű a világon?

 

 

Szerző: Tanár_Úr  2010.02.08. 17:30 5 komment

Címkék: minőség írás sznobizmus tökéletesség álszentség beidegződés

A bejegyzés trackback címe:

https://azurkek.blog.hu/api/trackback/id/tr711739762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.11. 10:21:45

Valahol mindenki sznob, az már a te bajod, hogy pont ilyen módon vagy az.
Én az egyediséget és az igényes zenét hajszolom, kudarcnak érezném ha egy átlagos metál számot tudnék csak alkotni.
Mégis utána leülök a gép elé és a zenei sablonokkal teletűzdelt zenék meghallgatása jelent örömet.
Ez így működik :)

A sznobéria akkor taszító, amikor az emberek értelmetlen és ízléstelen dolgokat csinálnak. A golf, kaviár kibaszott sznob agyament baromság. Amikor saját fennsőbbrendűségüket hirdetik általa, akkor pedig nagyot dobban a szívem.

Írjá még ilyeneket.

Tanár_Úr · http://azurkek.blog.hu/ 2010.02.15. 20:16:05

A sznobizmus tehát kétértelmű fogalom. Pedig milyen negatív felhanggal használjuk és mégis milyen szignifikáns különbséget lehet látni sznobizmus és sznobizmus között.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.15. 20:26:58

Megállapításunk szerint létezik pozitív sznobéria, amikor valamiből azért választom a jobban, azért részesítem előnyben mert az igénytelen verziójáról előítéletekkel rendelkezem.
Így is pozitívnak hat? Vagy ennek már nincs értelme? :)

Tanár_Úr · http://azurkek.blog.hu/ 2010.02.17. 22:25:15

Nem teljesen korrekt a megfogalmazás. Mert a pozitív sznobériánk mellett az igénytelen verziója is szükséges részünk. Pontosíts :)

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.02.20. 11:46:58

Azt hiszem én ezt már nem értem :)

De én azért vagyok sznob, mert rossznak tartom azokat a dolgokat, amiket nem választok.
Pl a szememben a digitális órák lótúrót nem érnek, a mechanikus órák az igazi órák, a digitálisak csak számítógépek. Kurvanagy sznobéria de mondhatnám azt is, hogy ragaszkodom a hagyományokhoz :)

A sznobéria lehet hogy nagymértékű elfogultság, jóhiszemű szűklátókörűség?
süti beállítások módosítása